Kalbinizin çağrısını cevapsız bırakmayın: Bu belirtiler kalp krizinden önce son ikaz Kalbinizin çağrısını cevapsız bırakmayın: Bu belirtiler kalp krizinden önce son ikaz

Türk müziğinin sevilen ismi Volkan Konak’ın ani kaybı, kalp krizlerinde erken müdahalenin hayati önemini bir kez daha gündeme getirdi. Kalp krizinin her zaman aniden ortaya çıkmadığını belirten Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, kriz öncesinde vücudun bazı sinyaller verebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Okuyan, özellikle risk faktörlerine dikkat edilmesi ve ilk yardım konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kalp krizine bağlı ani ölümlerin önüne geçmek için erken tanı ve hızlı müdahale şart” dedi.

KALP KRİZİ HER ZAMAN ANİ GELMEZ

Kalp krizinin çoğu zaman önceden sinyal verdiğini ancak bunun herkes tarafından bilinmediğini belirterek Prof. Dr. Okuyan, “Kalp krizleri genellikle aniden ortaya çıkar gibi düşünülse de, aslında pek çok vakada öncesinde uyarıcı belirtiler görülebilir. Göğüste baskı hissi, yürürken veya efor sarf ederken ortaya çıkan ağrı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler kalp krizinin habercisi olabilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeden de ortaya çıkabilir. Özellikle yoğun stres veya ağır fiziksel efor sonrası bir anda gelişen kalp krizleri, ölüm riskini daha da artırabilir.”

İLK 5 DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ

Kalp krizlerinde ilk yardımın hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Okuyan, özellikle ani kalp durmalarında hızlı müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Okuyan, “Kalp krizi geçiren bir kişiye ilk 5 dakika içinde müdahale edilmezse hayatta kalma şansı hızla düşer. Kalbin durması durumunda, ilk müdahale olarak hemen kalp masajına başlanmalı ve mümkünse elektriksel şoklama (defibrilasyon) uygulanmalıdır. Ancak ülkemizde bu konuda yeterli bilinç yok. Özellikle kalabalık etkinlik alanlarında, otellerde ve konser mekanlarında defibrilatör cihazlarının bulunması şarttır. Maalesef Volkan Konak’ın ani kaybı, bu cihazların eksikliğinin ne kadar büyük bir sorun olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” diye konuştu.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Silivri’deki 6.2 büyüklüğünde deprem: Hangi ilçede kaç şiddetinde hissedildi? Silivri’deki 6.2 büyüklüğünde deprem: Hangi ilçede kaç şiddetinde hissedildi?
  • Nisan 24, 2025

ABD Jeoloji Merkezi verilerine göre; İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un farklı ilçelerinde farklı şiddette hissedildi. Deprem Büyükçekmece’de, Esenyurt’ta 6, Küçükçekmece’de 5.7, Başakşehir’de 4,9, Beşiktaş’ta ve Kadıköy’de 4.3, Pendik’te 4,2 ve Şile’de 3,8 şiddetinde hissedildi.…

Devamı

Devamı
Android kullanıcıları dikkat: Deprem öncesi uyarı almak için tek yapmanız gereken… Android kullanıcıları dikkat: Deprem öncesi uyarı almak için tek yapmanız gereken…
  • Nisan 24, 2025

Sonraki haber İstanbul’da meydana gelen son depremler sonrasında Android kullanıcıları tarafından deprem uyarı sistemleri yeniden gündeme geldi. Google’ın Android deprem uyarı sistemini nasıl aktif edileceğini ve olası sarsıntılar öncesinde nasıl uyarı alacağınızı hemen öğrenin. Google, Android kullanıcıları için…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir