Site icon Bikonu

Hat sanatı eskiyi aratmayacak kalitede Hat sanatı eskiyi aratmayacak kalitede

Hüsnühatta ilginiz resimden mi doğdu, yazıdan mı?

Çocukluğumdan beri resme meraklıyım. El yazım da güzeldi. Ortaokul ve lise yıllarım resim yaparak geçti. Doğadan kopya resimler yapmak suretiyle her türlü tekniği denedim. Yağlıboya başta olmak üzere sulu boya, pastel boya, karakalem, çiğ mürekkep hepsini uyguladım. Lise hocalarım akademiye gitmem, ressam veya mimar olmam gerektiğini söyledi. Ressam olmak ümidiyle İstanbul’a geldim. 1971 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi sınavına girdim. Resim bölümüne kaydımı yaptırdım. Meğer yüksek puan aldığım için mimarlık hariç tüm bölümleri kazanmışım. Bir son sınıf öğrencisinin tavsiyesiyle kaydımı Dekoratif Sanatlar Bölümüne aldırdım.

ÇEMBERLİTAŞ’TAKİ ATÖLYE GERÇEK BİR AKADEMİYDİ

Emin Barın Hoca’nın atölyesinde kimlerle tanıştınız?

Emin Hocam bir gün, “Niye sergi açmıyorsun” dedi. Güldüm. “Niye gülüyorsun” dedi. “Hocam daha harflerimi tamamlayamadım ki sergi açayım” dedim. “Evladım yanlış düşünüyorsun. Bu sanatta kendini yeterli gören hiçbir hattat yoktur. Bütün hattatlar ölümlerine kadar daha iyisini yazabilmek sevdasıyla yanıp tutuşmuşlardır. Hemen bir sergi aç, orada hatalarını görüp düzelteceksin. Böyle gelişirsin” dedi. Kuşağımın ilk kişisel sergisini “Hoş Gör” ismiyle açtım.

“Bu da geçer yahu”, “Edep yahu”, “Hoşgör” kelimelerini ilk defa ben yazdım. “Takma kafana” ve “İnsaf yahu” da ilk kez burada sergilendi. Gelenler ilgiyle izledi.

42 YILLIK BİRİKİM YENİ BİÇİMLER ORTAYA ÇIKARDI

Sonra hat sanatına birçok kompozisyon biçimi kazandırdınız…

Ülkemiz hattatları ne seviyede? Yeni nesil umut vadediyor mu?

Diğer ülkelerde de çok iyi sanatçılar var fakat, sayı ve altyapı olarak Türkiye lider. 50 sene önce çok umutsuzduk, hat sanatı bitiyor, kayboluyor, biz de nostaljik açıdan yaşatalım diyorduk. 2000’den sonra durum hızla değişti. Bu Allah’ın bir takdiridir. Kur’an-ı Kerim’i Allah nazil etti, o koruyor. Kur’an-ı Kerim’in yazı estetiğini de hat sanatı aracılığıyla yine Allah koruyor. Bugün hat sanatı eskileri aratmayacak kaliteye geldi. Ama çalışmamız lazım. Çalışmazsak elden gider.

ADİL-İ MUTLAK HEM KLASİK HEM KREATİF

Bu yılki sergimiz Adil-i Mutlak neden büyük ilgi gördü?

Evet. Fakat belli bir kesim tarafından hâlâ itilip kakılmaya devam ediyor maalesef. O kitlenin son derece fanatik olduğuna inanıyorum. Onlar ilerici, çağdaş da değil. Siyasi olarak fanatikleşmiş bir kitle. Olaya sanat açısından değil, ideolojik açıdan yaklaşıyorlar. Sanat insanları ayrıştıran değil, birleştiren bir olgudur. Bütün dünyada böyle olmuştur. Şehzade Camii’nin başına gelenleri görüyorsunuz. Bu yobazlıktır, başka bir şey değil.