Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Seden Meral tarafından 8 Nisan tarihinde Kavacık Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem kuşağında yer almasının ortaya çıkardığı risklere dikkat çekerek yapı güvenliği, bireysel hazırlık ve eğitim sisteminin rolü üzerine kapsamlı bir değerlendirme sundu.
Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir yaşayan Moriwaki, yıllara dayanan deneyimini de katılımcılara anlatarak, “Depremle yaşamayı değil, ona karşı güçlü durmayı öğrenmeliyiz. Türkiye ile Japonya’nın sismik ve kültürel benzerlikleri var. Her iki ülke de aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Depreme karşı hazırlık tercih değil, zorunluluk olmalı” diye konuştu.
Moriwaki, “Japonya’ya kıyasla Türkiye’de daha az sayıda deprem yaşanmasına rağmen can kaybı daha fazla. Yapı denetimi ve inşaat kalitesi kritik önem taşıyor. Deprem öldürmez, bina öldürür. İstanbul’un farklı ilçelerindeki zemin yapılarına dikkat edilmeli. Bireysel hazırlığın yanı sıra okul ve hastaneler gibi kritik yapılar mutlaka güçlendirilmeli” dedi.
“Deprem sırasında ve sonrasında sakin kalmak önemli. Yaşam üçgeni oluşturmak, cam ve seramikle kaplı alanlardan uzak durmak ilk etapta hatırlamamız gereken noktalar. Evinizde ya da iş yerinizde mutlaka bir deprem çantası bulundurmalısınız. Bu çantada su, enerji verici bir gıda (örneğin bal ya da çikolata), tuz, metal düdük ve maske yer almalı. Su ve enerji kaynakları dikkatli kullanılmalı, hemen tüketilmemelidir. Enerjinizin tükendiği anlarda zemine vurarak ses çıkarmak, arama-kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını kolaylaştıracaktır.”
‘AMACIM ‘TÜRKİYE’DEKİ KADAR SAĞLAM BİNALAR’ İFADESİNİ YERLEŞTİRMEK’
Konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan hayranlığını dile getirerek tamamlayan Moriwaki, “Hayatımın sonuna kadar Türkiye’de kalacağım. Amacım Türkiye’de yapı güvenliğini artırmak ve dünyada ‘Türkiye’deki kadar sağlam binalar’ ifadesinin yerleşmesini sağlamak olacak” diye konuştu.
Kaynak: Yeni Safak – Aktüel
Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.
Silivri’deki 6.2 büyüklüğünde deprem: Hangi ilçede kaç şiddetinde hissedildi? Silivri’deki 6.2 büyüklüğünde deprem: Hangi ilçede kaç şiddetinde hissedildi?
ABD Jeoloji Merkezi verilerine göre; İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un farklı ilçelerinde farklı şiddette hissedildi. Deprem Büyükçekmece’de, Esenyurt’ta 6, Küçükçekmece’de 5.7, Başakşehir’de 4,9, Beşiktaş’ta ve Kadıköy’de 4.3, Pendik’te 4,2 ve Şile’de 3,8 şiddetinde hissedildi.…
Devamı
Android kullanıcıları dikkat: Deprem öncesi uyarı almak için tek yapmanız gereken… Android kullanıcıları dikkat: Deprem öncesi uyarı almak için tek yapmanız gereken…
Sonraki haber İstanbul’da meydana gelen son depremler sonrasında Android kullanıcıları tarafından deprem uyarı sistemleri yeniden gündeme geldi. Google’ın Android deprem uyarı sistemini nasıl aktif edileceğini ve olası sarsıntılar öncesinde nasıl uyarı alacağınızı hemen öğrenin. Google, Android kullanıcıları için…
Devamı