Fahri vatandaşlık nedir? Fahri vatandaşlık özellikleri

“Fahri vatandaşlık”, bir ülkenin normal vatandaşlık edinme yollarının (doğum, evlilik, uzun süreli ikamet gibi) dışında, genellikle istisnai bir şekilde ve özel bir kararla bir kişiye verdiği vatandaşlık türüdür. Bu vatandaşlık, çoğunlukla o kişinin ülkeye yaptığı önemli katkılardan dolayı, bir jest ya da onur göstergesi olarak verilir. Bu sebeple adı da “fahri” yani “onursal” vatandaşlıktır.

FAHRİ VATANDAŞLIK ÖZELLİKLERİ

Sembolik olabilir: Her zaman yasal haklar ve yükümlülükler sağlamayabilir. Bazı ülkelerde fahri vatandaşlar oy kullanamaz ya da resmi pasaport alamaz.

Devlet kararıyla verilir: Genellikle cumhurbaşkanı, kral, parlamento ya da özel bir bakanlık kararıyla verilir.

Kültürel/sanatsal katkı yapanlara verilir: Sanatçılar, bilim insanları, sporcular, yazarlar, insani yardım yapan kişiler gibi.

İstisnai durumdur: Herkese açık bir başvuru süreci yoktur; genellikle devletin takdirine bağlıdır.

Kaynak NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

‘Harry Potter’ filminin müziklerini seyirciye sunan şef Timothy Henty ile konuştuk
  • Nisan 25, 2025

J.K. Rowling’in birden fazla kuşağı derinden etkileyen, dünya çapında ün salmış ve halihazırda bir dizisi de yapılan Harry Potter evreni, “Movies in Concert” etkinlik serisi kapsamında, İngiliz şef Timothy Henty’in yönettiği 100 kişilik İstanbul Film Orkestrası’yla yeniden can…

Devamı

Devamı
Çocuk işçiliği artıyor: ‘Vatanı korumak, çocukları korumakla başlar’
  • Nisan 25, 2025

Eğitim-İş, 23 Nisan’da çocuk işçiliğine dikkat çekti. Sendika, Türkiye’de artan çocuk işçiliğine ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, UNICEF’in 39 ülke arasında yapmış olduğu araştırmaya göre 2019-2021 yılları arasında çocuk yoksulluğunun en yüksek olduğu ikinci ülkenin yüzde 33,8 ile…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir