Yunusların sesli iletişimini çözümlemeyi hedefleyen yapay zeka modeli: DolphinGemma

Google, Georgia Tech ve Wild Dolphin Project (WDP) iş birliğiyle geliştirilen DolphinGemma adlı yeni bir yapay zeka modeli tanıtıldı. Model, Atlantik benekli yunusların sesli iletişim yapısını çözümlemeye yönelik bugüne kadarki en iddialı girişim olarak öne çıkıyor.

DolphinGemma, Google’ın mobil uyumlu açık kaynak Gemma AI modeline dayanıyor. 400 milyon parametreli bu model, WDP’nin 1985 yılından bu yana topladığı dünyanın en kapsamlı yunus ses verisiyle eğitildi. Araştırmacılar, modelin tıklama, ıslık ve patlamalı sesler gibi yunus vokalizasyonlarını analiz ederek bu seslerin ardındaki örüntüleri ve anlamları ortaya koyabildiğini belirtiyor.

[embedded content]

Yapay zeka modeli, insan diline yönelik modellerde olduğu gibi, bir ses dizisinde bir sonraki sesi tahmin edebiliyor. Bunun zamanla yunusların kendi aralarındaki sözcük dağarcığını ortaya çıkarabileceği düşünülüyor.

Google, DolphinGemma’yı sahada kullanılabilir kılmak için modeli Google Pixel telefonlarla entegre etti. Su geçirmez Pixel cihazlar, araştırmacılar tarafından doğrudan su altında kullanılabiliyor. Bu cihazlara yüklenen DolphinGemma, gerçek zamanlı ses analizi imkanı sunarak sahadaki araştırmaları hızlandırmayı amaçlıyor.

Ayrıca Georgia Tech ile birlikte geliştirilen CHAT (Cetacean Hearing Augmentation Telemetry) sistemi sayesinde, araştırmacılar yunuslarla iki yönlü etkileşime geçmeyi hedefliyor. CHAT, sentetik yunus sesleri üretip, bunları nesnelerle ilişkilendirerek yunusların bu sesleri tanımasını sağlıyor.

Google, DolphinGemma’yı bu yaz araştırmacılara açık kaynak olarak sunmayı planlıyor. Şirket, bu teknolojinin farklı yunus türlerine ve hatta diğer deniz memelilerine de uygulanabileceğini belirtiyor. Bilim insanları, gerçek anlamda iki yönlü iletişimin kurulmasının yıllar alabileceğinin altını çiziyor.

Öte yandan bilim insanları, yapay zeka sistemlerini kullanarak hayvanların duygusal durumlarını daha iyi anlamak için çalışma ve araştırmalara da başladı. Araştırmalar, özellikle hayvanların yüz ifadeleri üzerinden acı, stres ve hastalık belirtilerinin tespit edilmesine odaklanıyor.

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi
  • Nisan 24, 2025

Yapay zeka, yaratıcı ve üretken çözümler kadar, etik sınırları zorlayan girişimlere de ilham kaynağı oluyor. Hile yapmak için tasarlanmış Cluely’nin eğitim ve iş dünyasında nasıl bir tehdit oluşturduğu, yasal ve ahlaki açıdan tartışılıyor. Kaynak chip

Devamı

Devamı
Elon Musk’ın Optimus robotları, Çin’den gelen darbelere takıldı
  • Nisan 24, 2025

Tesla’nın insansı robotu Optimus’un seri üretim hedefleri, Çin ve ABD arasındaki giderek derinleşen ticaret savaşının ve nadir toprak elementlerinin ihracat kısıtlamalarıyla en büyük darbeyi aldı. Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir