Yağmurun en yoğun görülebileceği tarih, 22 Nisan Salı gününün erken saatleri olacak. Özellikle şafak öncesi saatlerde, 03.00 ile 05.00 arasında saatte ortalama 15 yıldız kayması gözlemlenebilir.
Göktaşı yağmurunu izlemek için teleskopa ihtiyaç yok. Ancak net bir görüş için yapay ışıklardan uzak, karanlık ve açık bir alan tercih edilmeli. Şehir ışıklarından uzakta, kırsal bölgeler bu tür gözlemler için en uygun yerler arasında.
Yağmurun ismi, göktaşlarının çıktığı nokta olarak bilinen “Lyra” (Lir) takımyıldızından geliyor.
King’s College London’dan fizikçi Dr. Shyam Balaji, “Lir meteoru genellikle hızlı ve parlaktır, hatta bazıları gökyüzünde birkaç saniye süren izler bırakır” dedi.
Gözlem için kuzeydoğu yönüne bakın
Yağmuru izlemek isteyenlerin gözlerini kuzeydoğu yönüne çevirmesi ve Lir takımyıldızındaki Vega yıldızını bulması tavsiye ediliyor. Ancak göktaşları gökyüzünün farklı noktalarında da görülebileceği için geniş bir görüş alanı tercih edilmeli.
Bir şezlongda uzanarak konforlu şekilde izleme yapabilirsiniz. Ancak sabahın erken saatlerinde hava hâlâ serin olabilir, bu nedenle sıcak tutan giysiler giymeyi unutmayın” ifadelerini kullandı.
Bu yıl takip edilebilecek diğer göktaşı yağmurları
Eta Aquarid (19 Nisan – 28 Mayıs): En yoğun dönem 5 Mayıs
Perseid (17 Temmuz – 24 Ağustos): Saatte 150 göktaşı ile yılın en yoğunu
Bilim adamlarına göre bu tür gökyüzü olayları, evrenin geçmişine ışık tutarken aynı zamanda doğayla bağ kurmak için eşsiz fırsatlar sunuyor.
Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.
Silivri’deki 6.2 büyüklüğünde deprem: Hangi ilçede kaç şiddetinde hissedildi? Silivri’deki 6.2 büyüklüğünde deprem: Hangi ilçede kaç şiddetinde hissedildi?
ABD Jeoloji Merkezi verilerine göre; İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un farklı ilçelerinde farklı şiddette hissedildi. Deprem Büyükçekmece’de, Esenyurt’ta 6, Küçükçekmece’de 5.7, Başakşehir’de 4,9, Beşiktaş’ta ve Kadıköy’de 4.3, Pendik’te 4,2 ve Şile’de 3,8 şiddetinde hissedildi.…
Devamı
Android kullanıcıları dikkat: Deprem öncesi uyarı almak için tek yapmanız gereken… Android kullanıcıları dikkat: Deprem öncesi uyarı almak için tek yapmanız gereken…
Sonraki haber İstanbul’da meydana gelen son depremler sonrasında Android kullanıcıları tarafından deprem uyarı sistemleri yeniden gündeme geldi. Google’ın Android deprem uyarı sistemini nasıl aktif edileceğini ve olası sarsıntılar öncesinde nasıl uyarı alacağınızı hemen öğrenin. Google, Android kullanıcıları için…
Devamı