
OpenAI, esnek işleme olarak tercüme edebileceğimiz Flex processing‘i piyasaya sürüyor. Şu anda o3 ve o4-mini için beta sürümünde olan Flex işleme, zaman zaman kaynak kullanılamaması karşılığında daha düşük yapay zeka modeli kullanım fiyatları sağlayan bir API seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda Flex işleme daha yavaş yanıt süreleri sunmakta.
Flex işlemenin daha düşük öncelikli ve üretim dışı görevlerde kullanılması planlanıyor. Bu görevler arasında; model değerlendirmeleri, veri zenginleştirme ve asenkron iş akışları da yer alıyor. Paylaşılan bilgilere göre; Flex işleme API maliyetlerini tam olarak yarı yarıya azaltıyor. O3 için Flex işleme, yaklaşık 750 bin kelimeye den gelen milyon girdi token’ı başına 5 dolar ve milyon çıktı token’ı başına 20 dolar. Bu noktada standart işlemenin milyon girdi token’ı başına 10 dolar ve milyon çıktı token’ı başına 40 dolar olduğunu belirtelim. Flex, o4-mini için fiyatı milyon girdi token’ı başına 1,10 dolar ve milyon çıktı token’ı başına 4,40 dolardan milyon girdi belirteci başına 0,55 dolar ve milyon çıktı token’ı başına 2,20 dolara düşürüyor.
OpenAI, kullanım kademesi hiyerarşisinin 1 ila 3. kademelerindeki geliştiricilerin o3’e erişmek için yeni tanıtılan kimlik doğrulama sürecini tamamlamaları gerekeceğini de belirtti. Kademeler OpenAI hizmetleri için harcanan para miktarına göre belirleniyor. Hatırlarsanız OpenAI’ın gelecekteki yapay zeka modellerine erişmek için kimlik doğrulama gerekeceğini sizlerle paylaşmıştık. Geliştiriciler, o3’ün ve diğer modellerin muhakeme özetleri ve akış API desteğine erişmek için kimlik doğrulaması yapmak durumunda. o4-mini ise 1’den 5’e kadar olan harcama kademelerindeki müşteriler tarafından kullanılabiliyor.
OpenAI, Flex işleme ile daha bütçe odaklı modeller sunan rakiplerine karşı bir çözüm önerisi sunuyor. Perşembe günü Google’ın daha düşük bir girdi token’ı maliyetiyle performans açısından DeepSeek R1 ile eşleşen akıl yürütme modeli olan Gemini 2.5 Flash’ı piyasaya sürmesi, OpenAI’ı bu konuda harekete geçirmiş olabilir.
Kaynak: webrazzi