Gazze’de açlık nedeniyle 52 çocuk öldü, sayı artabilir

‘deki Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, Gazze’deki insani durum ve sağlık koşullarına ilişkin bilgi verdi. Gazze’de temel ilaçların yüzde 59’u ile tıbbi malzemelerin yüzde 37’si tükendi. Sınır kapılarının kapalı olduğu Gazze’de nakil edilmesi gereken 13 bin hasta ve yaralının sağlık durumunun kötüleştiği ifade edildi.

Çocuklarda yetersiz beslenme ve kansızlığa bağlı riskini artırdığı belirtilirken yetersiz beslenme nedeniyle 52 çocuğun öldüğü ve gıdaya erişimin olmaması durumunda yeni ölümlerin olacağı aktarıldı.

7 EKİM’DEN SONRA DOĞAN 274 BEBEK ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze’de 7 Ekim 2023’ten sonra dünyaya gelen 274 bebeğin İsrail bombardımanlarında katledildiği vurgulandı.

Gazze’deki hastanelerin hayati önem taşıyan bölümlerinin yaralı ve hastalara tıbbi bakım sağlamaya devam edebilmesi için acil oksijen istasyonlarına ihtiyacı olduğu, birçok acil müdahalenin, tıbbi ekipmanların bulunmaması nedeniyle yapılamadığı, sağlık hizmetinin; yakıt eksikliği nedeniyle durma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Ambulanslar ile insani yardım ekiplerinin doğrudan hedef alınmasının, yaralıların tahliyesinin önünde büyük bir engel teşkil ettiği vurgulandı. Su hatlarının tahrip olması ve çevresel risklerin de ishal ile cilt hastalıklarının yayılmasını artırdığı ifade edildi.

FİLİSTİNLİLER SAĞLIK HAKLARINDAN MAHRUM

Öte yandan Ramallah’taki Filistin Sağlık Bakanlığının “7 Nisan Sağlık Günü” münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada ise halen milyonlarca Filistinlinin sağlık hakkından mahrum olduğu vurgulandı.

Gazze’de kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların, hastane ve ilaç yoksunluğundan ötürü tedavi olamadıkları için ölüm tehlikesiyle karşı karşıya oldukları, sağlık çalışanları ile ilk yardım ekiplerinin sistematik olarak hedef alındığı bir ortamda doktorların, doğrudan vurulan hastanelerde sınırlı imkanlarla ve zorlu koşullarda çalıştığı kaydedildi.
Uluslararası topluma seslenilen açıklamada, “Filistinlilerin sağlığı bir lüks değil, uluslararası yasalarla garanti altına alınan ve doğuştan gelen bir haktır. Uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesinin ve halkımızın maruz kaldığı bu sağlık ve insani felakete son vermesinin zamanı gelmiştir.” ifadesi kullanıldı.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

ZMO 2. Başkanı Bilgen: ‘Sürdürülebilir tarıma geçmeliyiz’
  • Nisan 28, 2025

Türkiye’de kayıt dışı ve ucuz iş gücü olarak kullanılan Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri dönmeleriyle tarımda “Şimdi ne olacak?” sorusu gündeme geldi. Durumu Cumhuriyet’e yorumlayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 2’nci Başkanı Mehtap Ercan Bilgen, “Uygun şartlar sağlanarak çiftçiler…

Devamı

Devamı
Dünya Laborantlar Günü ne zaman? (Dünya Laborantlar Günü mesajları)
  • Nisan 28, 2025

Her yıl 28 Nisan’da kutlanan Dünya Laborantlar Günü, sağlık hizmetlerinin görünmeyen kahramanları olan tıbbi laboratuvar teknikeri ve teknisyenlerinin özverili çalışmalarını onurlandırmak amacıyla düzenlenmektedir. 2007 yılından bu yana kutlanan bu özel gün, laborantların sağlık sektöründeki kritik rollerini vurgulamaktadır. DÜNYA…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir