Genç şefler Türk mutfağını yeniliyor Genç şefler Türk mutfağını yeniliyor

Türkiye, kültür ve çevre konusunda da tıpkı sanayi konusunda olduğu gibi her an yeni bir hamle yapıyor. Malumunuz, geçen yıldan beri Milli Eğitim Bakanlığımız, Türkiye Otelciler Birliği TÜROB ve TİKA işbirliğiyle, ülkemizde aşçılık eğitimi veren okullarda eğitim alan öğrencilerimizin katıldığı, büyük bir gastronomi festivali düzenliyor. Hem öğrencilerimizin bir arada yaptıkları, öğrendikleri işin ne denli önemli olduğunu fark etmeleri hem yetenek ve bilgilerini yarışma heyecanıyla test edip geliştirmeleri hem de Türk mutfağının yaşaması, yayılması ve gelişmesi için çok önemli olan bu festivalin ilkinde her ilden öğrenciler, kendi yöresel mutfaklarından ürünlerle yarışmış ve bu ürünler de kayıt altına alınmıştı. Bu yıl ise şubat ayı içerisinde, yine dört yüzden fazla okuldan öğrenci “Yenilikçi Türk Mutfağı” konseptiyle yarıştılar. Yani, kendi yöresel ürünlerini kullanarak, kendi yöresel yemeklerini, bugüne uyarladılar, yeni tarifler ürettiler veya eski tarifleri bambaşka malzemelerle güncelleyip Türk mutfağına yepyeni tarifler kazandırdılar. On beş farklı bölgede yapılan yarışmada on beş birinci seçildi. Bu birinciler, turizm haftasının da denk geldiği 15- 22 Nisan haftasında İstanbul’da, yurt dışından gelen ekiplerin de bulunduğu final yarışmasına katılacaklar. Bütün öğrencilerimize gururumuz oldukları, emek ve becerileri için teşekkürü bir borç biliyorum. İyi ki varlar.

Binden fazla yepyeni tarif Türk mutfağına kazandırıldı

Bugün malumunuz birçok şefin ‘Türkiye’nin en iyi mutfağı’ kabul ettiği Çorum’un yarışmadaki temsilcileri ve yemeklerine bakalım istedim. Çorum Hitit Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Ahsen Gül, Enes Kırar ve Sıla Şen, öğretmenleri Erkan Bacak’ın danışmanlığında yarışma için leblebi, Osmanlı saray mutfağının Çorum Osmancık’tan tedarik ettiği kapari, yöreye özgü süt tarhanası, kanlıca mantarı, Alaca’nın coğrafi işareti mor soğanı, Kargı tulum peyniri, Dodurga ayvası, Çorum tarhanası ve madımak ve nice yerel ürünü kullanarak, yöresel tarifleri uyarladılar veya yepyeni tarifler oluşturdular. Ülkenin dört yüz sekiz gencecik ekibi, binden fazla yepyeni tarifi Türk mutfağına kazandırdı. Elbette bu çok önemli bir iş, bundan sonra önemli bir diğer iş te değerli esnafımıza, aşçılarımıza düşüyor. Daha çok yerel tarifin tekrar restoran mutfaklarına dönmesi, yerli ve yabancı turistin damağına dokunması, Türk mutfağını hak ettiği yere taşımak için ikinci büyük adım olacaktır. Sözü daha fazla uzatmadan, becerikli gençlerimizin tariflerine geçiyorum. İnşallah siz de evlerinizde yaparak, genç aşçılarımızın başarılı tariflerini tadarsınız. Sağlıklı, mutlu pazarlar diliyorum.

YAPILIŞI: Kremayı şeker ilave ederek ocağa alalım ve iyice ısıtarak şekeri eritelim. Ocağı kapatıp jelatin, vanilya, Kargı tulumunu ekleyelim, karıştıralım ve kıvam alana kadar soğumaya bırakalım. Tereyağını eritelim, leblebi tozu ve dövülmüş kakuleyi ekleyelim, karıştıralım. 6 cmlik çember kalıplara leblebi tozu karışımını basıp üzerine kremalı karışımı ilave edelim. Buzdolabında yarım saat dinlendirelim. Üzerine ayva reçelini yerleştirelim. Ve bir süre daha dinlendirelim. Kalıptan çıkararak servise alabiliriz. Afiyet olsun.

YAPILIŞI: Tarhanayı blendardan geçirelim, zeytinyağı, tuz, yumurta, un ve ılık su ile hamur yoğuralım. Bal kabağını rendeleyip zeytinyağı ile bir tavada hafifçe kavuralım. Ceviz içini bir havanda dövelim. Tulum peyniri, süzme peynir, ceviz içini bal kabağı ile karıştırıp iç elde edelim. Hamuru bezelere ayıralım ve oklava ile açalım. Bir çay bardağı ile keselim, içi koyalım ve bir ucundan başlayarak balık sırtı şeklinde katlayalım. Bir süzgeç yardımıyla buharda pişirelim. Yoğurtlu bir sos ile servise alalım, afiyet olsun.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Kızılay Başkanı Yılmaz: Kurban bedeli yurtiçinde 13 bin 250 yurtdışında 5 bin 250 lira Kızılay Başkanı Yılmaz: Kurban bedeli yurtiçinde 13 bin 250 yurtdışında 5 bin 250 lira
  • Nisan 28, 2025

Sonraki haber Türk Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz. Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz 2025 yılı vekaletle kurban kesim kampanyasına ilişkin detayları düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Kızılay’ın Kısıklı’daki İstanbul ofisinde düzenlenen toplantıda konuşan Yılmaz, “Geçen sene 21 bin…

Devamı

Devamı
‘Cumhuriyet Dönemi Ankara Planlanması ve İnşası’ UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydedildi ‘Cumhuriyet Dönemi Ankara Planlanması ve İnşası’ UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydedildi
  • Nisan 28, 2025

“Ankara: Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası” başlıklı dosya, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliğinde hazırlanarak listeye alındı. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki varlık sayısı 80’e yükseldi. “Ankara: Modern…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir