Bilim insanları zaman yolculuğunun basit yolunu açıkladı

Zamanda yolculuk yapmak insanlığın yüzyıllardır peşinden koştuğu en büyük hayallerden biri.

Bilimkurgu filmlerinde sıklıkla karşılaştığımız bu konsept, devasa makinelerle veya karmaşık düzeneklerle mümkün kılınıyor. Geleceğe Dönüş, Interstellar ve Austin Powers gibi yapımlar, zaman yolculuğunu ilgi çekici şekillerde işliyor. Hatta BBC’nin kült komedi dizisi Blackadder bile basit bir meyve sıkacağı ve tahta parçasıyla kurguluyor.

Ancak bilim insanlarına göre zamanda yolculuk düşündüğümüzden daha basit. Ve bunun için bir makineye ihtiyacımız yok.
Tek yapmamız gereken: gökyüzüne, yıldızlara bakmak.

“GÖZLERİMİZLE GEÇMİŞİ GÖRÜYORUZ”

New York’taki Cornell Üniversitesi’nden astronom Dr. Michael Boyle’a göre, yıldızlardan gelen ışık gözümüze ulaşana kadar binlerce, hatta milyarlarca yıl süren bir yolculuk yapıyor.

“Evrenin ölçeği o kadar büyük ki, evrendeki en hızlı şey olan ışık bile bu mesafeleri kat etmek için uzun süreler harcıyor,” diyor Dr. Boyle.

Bu da şu anlama geliyor: Gökyüzünde gördüğümüz yıldızların aslında geçmişteki hallerine tanıklık ediyoruz. Bazı yıldızlar biz onları seyrederken çoktan yok olmuş olabilir.

BİNLERCE YIL ÖNCESİNİN IŞIĞI BİZE ULAŞIYOR 

Örneğin, kuzey gökyüzündeki Deneb yıldızı 2  bin 600 ışık yılı uzaklıkta. Yani biz o yıldıza baktığımızda, aslında M.Ö. 6. yüzyıldaki halini görüyoruz. Bu da  Roma monarşisinin sona erdiği, Babil’in Asma Bahçeleri’nin inşa edildiği döneme denk geliyor. 

Yine Eta Carinae yıldız sistemi, 7 bin 500 ışık yılı ötede. Bu da ışığının, insanların tarımı yeni keşfettiği dönemde yola çıkmış olması demek.

Çıplak gözle görebildiğimiz en uzak galaksi olan Andromeda’dan gelen ışık ise 2,5 milyon yıl önce yola çıktı. O dönem, dünyada henüz ilkel insanların (Homo habilis) yaşamaya başladığı, son Buzul Çağı’nın başlangıcıydı.

Batı Teksas A&M Üniversitesi’nden fizikçi Prof. Christopher Baird, “Bir yıldızın şu an var olup olmadığını bilmemiz mümkün değil,” diyor. Çünkü yıldızlar süpernova olarak patlayabilir, kara deliklere karışabilir veya yakıtlarını tüketip sönebilirler.

Bugüne kadar keşfedilen en uzak yıldız olan Earendel, tam 28 milyar ışık yılı uzaklıkta. Fakat ışığının bize ulaşması 13 milyar yıl sürdü. Dr. Boyle’a göre, “Bu kadar parlak bir yıldız, muhtemelen çoktan yok oldu.”

Uzaylılar dinozorları izliyor olabilir mi?
İşin en ilginç kısmıysa şu:
Eğer 65 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir uygarlık yeterince güçlü bir teleskopa sahipse, şu an ’ya baktığında dinozorları görüyor olabilir!

henüz bu noktaya gelmese de, teorik olarak gelişmiş teleskoplarla geçmişi izlemek mümkün olabilir. Belki de bir gün, geçmişin gerçek görüntülerini yıldızlar aracılığıyla izleyebileceğiz.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Meteoroloji açıkladı: 25 Nisan 2025 hava durumu raporu… Bugün ve yarın hava nasıl olacak?
  • Nisan 25, 2025

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Sakarya çevreleri ve Bilecik’in doğu kesimlerinin sağanak ve gök gürültülü…

Devamı

Devamı
Resmi Gazete’de bugün (25 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)
  • Nisan 25, 2025

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ YÖNETMELİKLER – İstanbul Okan Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik – Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik – Yeditepe Üniversitesi…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir