
RAMAZAN BİNGÖL
Helva, Türk mutfağında sadece bir tatlı değil, bin yıllık bir hatıradır. Sadece ağzı değil gönlü tatlandırır. Tencerede kavrulan unun, tereyağının ve sabrın kokusu, geçmişin mutfağından bugünün kalbine taşınır. O kadar ki helva, yalnızca özel günlerin değil, her günün tatlısı olmalıydı. Bugün ise helva ne yazık ki yalnızca mevlütlerde, cenazelerde, Ramazan aylarında hatırlanır hâle geldi. Oysa kültürümüzde helva, doğumdan düğüne, asker uğurlamasından barış yemeklerine kadar hayatın her anında vardı. Tarihi, tadı ve taşıdığı anlamlarıyla helva; mutfağımızın derin hafızasıdır.
Sarayın gözdesi: Sabuniye ve Helvahâne kültürü
Sabuniye helvası, bol bademli bir nişasta helvasıdır. Şirvani’den Mehmet Kamil’e kadar pek çok Osmanlı mutfak yazmasında geçer. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Cihangir ve Bayezid için düzenlenen ihtişamlı sünnet düğününde altı farklı sabuniye çeşidi kaydedilmiştir: Ak sabuni, kızıl sabuni, saru sabuni, gök sabuni, barmak sabuni, temür-hindi sabuni. Yalnız sarayda değil, halk arasında da sevilmiştir. Evliya Çelebi, sabuniye helvasının seyyar satıcılarca satıldığını ve çocukların bu tatlıyı neşeyle yediğini aktarır.
Fıkraya girmiş tatlı: Nasreddin Hoca’nın helvası
Osmanlı’da kış aylarının vazgeçilmezi olan helva sohbetleri, sazlı sözlü, çaylı kahveli, samimi buluşmalardı. 17. yüzyıldan itibaren “helva sohbeti” adıyla kayıtlara geçen bu toplantılar; özellikle Lale Devri padişahı III. Ahmet zamanında alimlerle, sanatçılarla, şairlerle birlikte yapılan etkinliklere dönüşmüştü. Ahilik teşkilatında ise helva, manevî bir anlama bürünmüş; “Helva-yı Cefne” geleneğiyle Selman-ı Farisi anısına pişirilmiş, dualarla paylaşılmıştır.
2023 yılı itibariyle ülkemizde coğrafi işaret almış 32 helva çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları: Antep peynirli irmik helvası Kahta bademli irmik helvası Konya kara helvası Uşak gelin helvası Mudurnu basma helvası Bu helvaların ortak noktası: yağ, tahıl unu ve şeker/ tatlandırıcı ile yapılmalarıdır. Yani geçmişin tekniği, bugünün damak zevkiyle buluşarak yaşatılmaktadır.
Son Söz: Tatlılar Göz Alır, Helva Gönül
BADEMLİ SABUNİYE HELVASI
Malzemeler
: l 1 su bardağı buğday nişastası l 1 su bardağı toz şeker veya 200 gr bal l 150 gr tereyağı l 1,5 su bardağı su l ½ su bardağı ince çekilmiş badem
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan ‘normal doğum’ açıklaması: Sezaryen bir ameliyat, doğum şekli değil Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan ‘normal doğum’ açıklaması: Sezaryen bir ameliyat, doğum şekli değil
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Habertürk televizyonu canlı yayınında soruları yanıtladı. Memişoğlu, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bütün İstanbullulara geçmiş olsun dileklerini iletti. Deprem esnasında Ankara’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla…
DevamıJaponya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar deprem sırrını anlattı: 3 dakika, 3 saat ve 3 gün kuralı Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar deprem sırrını anlattı: 3 dakika, 3 saat ve 3 gün kuralı
Sonraki haber Japonya’da eğitim aldıktan 10 yıl çalışan Türk mimar Rahman Kaç, deprem öncesi ve sonrasıyla ilgili önerilerini anlattı. Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar Rahman Kaç, 2008’de 18 yaşındayken mimarlık eğitimi için gittiği Japonya’da okulu bitirdikten sonra…
Devamı