Almanya Türk Toplumu’ndan yeni kurulacak hükümete eleştiri

Türk Toplumu (TGD) ülkede üzerinde anlaşılan koalisyon protokolüne yönelik eleştirilerini dile getirdi.

TGD Eş Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, gelecek hükümeti kuracak Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Partinin (SPD) üzerinde anlaştığı koalisyon protokolünde Müslümanların ve İslam ile ilgili konuların neredeyse yer almadığını söyledi.

Ülkede 23 Şubat’ta düzenlenen erken genel seçimden 45 gün sonra hükümeti kurmak için müzakere yürüten CDU/CSU ve SPD, ülkenin gelecek dört yılını şekillendirecek koalisyon protokolü konusunda anlaşma sağlayarak 9 Nisan’da kamuoyuyla paylaşmıştı.

Müzakerelerde ekonomi ve vergi konularının yanı sıra göç konusu da önemli gündem başlıklarından biri oldu.

Koalisyon sözleşmesinde hükümetin gelecekte göçü düzenleyip yönlendirmek ve düzensiz göçü etkin biçimde engellemek istemesi dikkat çekiyor.

Bu kapsamda komşu ülkelerle koordinasyon içinde iltica talebinde bulunanların sınırlardan geri çevrilmesi, geçici koruma hakkına sahip sığınmacıların aile birleşiminin askıya alınması, gönüllü sığınmacı kabul programlarının sonlandırılması, ağır suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesi, iltica hakkı alamayanların ülkelerine gönderilmesi gibi tedbirler, koalisyon sözleşmesinde yer alıyor.

Önceki hükümetin uygulamaya koyduğu Vatandaşlık Yasası’nın değiştirileceği kaydedilen protokole göre, “Turbo vatandaşlık” olarak nitelendirilen ve ülkede 3 yıl ikamet eden, gerekli koşulları yerine getiren yabancıların Alman vatandaşlığı alma uygulaması kaldırılacak.

Sofuoğlu, koalisyon sözleşmesinde hızlıca anlaşmaya varılmasını olumlu bularak, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin anketlerde oy oranının artırdığının görüldüğünü, bu konjonktürde bir an önce hükümetin kurulması ve çalışmalara başlaması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlık Yasası’nda Alman vatandaşlığına hızlı geçişlerin kaldırılacak olmasını eleştiren Sofuoğlu, “Turbo vatandaşlık, bizim açımızdan, insanların Alman vatandaşlığa geçişi için bir motivasyon olabilirdi. Burada (insanların) sivil toplum çalışmalarına katılmaları sağlanabilirdi. Elbette çifte vatandaşlığın korunacak olması, buna rağmen olumlu” diye konuştu.

Koalisyon müzakeresi yürüten 19 kişilik heyette göçmen kökenli kişilerin yer almamasının eksiklik olduğuna işaret eden Sofuoğlu, “Göçmenlerin bakış açısının koalisyon protokolüne yansıtılmamış olmasının sonuçlarını görüyoruz” dedi.

Sofuoğlu, iç güvenlik ve Yahudilerin korunması konusunda olumlu adımların yer aldığına dikkat çekerek, “Gerçekten olması gereken şeyler ancak diğer taraftan özellikle Müslüman toplum olsun, Sinti ve Romanlar olsun, diğer siyahi insanlar olsun, onların güvenliği konusunda çok fazla yorum yapılmamış” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Yazarlara baskı artıyor: Türkiye ilk 10’da
  • Nisan 26, 2025

New York merkezli edebiyat, insan hakları ve basın özgürlüğü kuruluşu PEN America, her yıl yayımladığı ve dünya genelinde basın özgürlüğü ve yazarlara yönelik baskıları belgeleyen raporunu önceki gün sundu. Rapora göre dünya genelinde hapsedilen yazar sayısı üst üste…

Devamı

Devamı
TOKİ vaadiyle üye kazanmaya çalıştılar: ‘Üye ol, ev kampanyasından faydalan’
  • Nisan 26, 2025

Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Eğitim Bir-Sen’in Diyarbakır’da TOKİ vaadiyle üye kazanmaya çalıştığı ortaya çıktı. Sendika şube yönetiminin, üyelerine “TOKİ Başkanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda üyelerimize özel taksitli konut projesi için ön talep alma sürecini başlatmış bulunmaktayız” mesajı attığı öğrenildi.…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir