Ne İstiklal ne Bağdat Caddesi: İstanbul’un kira şampiyonu caddesi yine değişmedi Ne İstiklal ne Bağdat Caddesi: İstanbul’un kira şampiyonu caddesi yine değişmedi

Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini kapsayan İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’na göre, söz konusu caddelerdeki yüksek doluluk oranları 2024’te de seyrini sürdürdü.

Abdi İpekçi Caddesi, Nişantaşı

ABDİ İPEKÇİ CADDESİ DÜNYA CADDELERİ İLE YARIŞIYOR

Rapora göre, Nişantaşı bölgesinde yer alan Abdi İpekçi Caddesi, bir önceki yıl olduğu gibi metrekare başına 250 dolarla son 8 yılın en yüksek birincil kira bedeline sahip cadde unvanını sürdürdü.

Yüksek talep ve kira seviyeleri ile sınırlı arz gibi nedenlerle uygun yer bulmak zorlaşırken, kentsel dönüşüm projelerinin arzı artırması, gelecek yıllarda cadde mağazacılığının büyümeye devam etmesi öngörülüyor.

İstiklal Caddesi’nde ve Nişantaşı bölgesinde yeni kiralama işlem sayısı düşerken, Bağdat Caddesi’nde arttı.

BAĞDAT CADDESİ’NDE BOŞ MAĞAZA SAYISI AZALDI

Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmalarının arttığı Bağdat Caddesi’nin araştırmaya konu olan 2,6 kilometrelik bölümünde mağaza sayısı 335’ten 329’a gerilerken, 324 mağazanın dolu olduğu gözlendi. Boş mağaza sayısı yediden, beşe düştü.

NİŞANTAŞI’NDA BOŞ MAĞAZA SAYISINDA ARTIŞ

Avrupa Yakası’nın gözde alışveriş yerlerinden olan ve 2,7 kilometrelik uzunluğa sahip Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi olmak üzere dört ana caddeden oluşan Nişantaşı bölgesindeki mağaza sayısı 374’ten 370’e indi. 352 mağazanın dolu olduğu görülürken, boş mağaza sayısı 14’ten 18’e yükseldi.

YENİ KİRALAMALAR HANGİ SEKTÖRDEN?

Rapor, cadde bazında farklılaşan eğilimleri de ortaya koydu. Buna göre, Nişantaşı bölgesinde ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısında düşüş yaşanırken, kiralanan alanların ortalama büyüklüğünün artması dikkati çekti. Bu durum, markaların daha geniş metrekareli mağazalara yöneldiğinin kanıtı oldu.

Bağdat Caddesi’nde ise kentsel dönüşüm projeleri ve yüksek doluluk oranlarının etkisiyle, markaların uygun konum bulmakta zorlandığı ve bu nedenle kiralanan ortalama alan büyüklüğünün küçüldüğü görüldü.

Bağdat Caddesi

İSTİKLAL CADDESİ’NE BİR YILDA 90 MİLYON ZİYARET

İstanbul’un en önemli üç alışveriş caddesi ziyaretçi sayısından incelendiğinde yaya trafiğinin İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesinde arttığı, Bağdat Caddesi’nde ise düştüğü hesaplandı.

İstiklal’in günlük ziyaretçi sayısı hafta içinde yüzde 2 artışla 207 bine, hafta sonunda ise yüzde 7 yükselişle 313 bin 500’e ulaştı. Caddenin yaya trafiği aylık ortalama 7,5 milyona, yıllık ise 87 milyondan 90,1 milyona çıktı. Özellikle kültürel ve sanatsal etkinlikler ile caddenin kültürel ve turistik bir merkez olarak öne çıkması bu trafiği önemli ölçüde etkiledi.

Bağdat Caddesi ise aynı dönemde ziyaretçi trafiğinde yaşadığı düşüşle dikkati çekti. Cadde üzerindeki kentsel dönüşüm ve altyapı yenileme çalışmaları bu trafiğin azalmasında ana etken oldu.

Kaynak: Yeni Safak – Aktüel

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan ‘normal doğum’ açıklaması: Sezaryen bir ameliyat, doğum şekli değil Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan ‘normal doğum’ açıklaması: Sezaryen bir ameliyat, doğum şekli değil
  • Nisan 25, 2025

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Habertürk televizyonu canlı yayınında soruları yanıtladı. Memişoğlu, ​Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bütün İstanbullulara geçmiş olsun dileklerini iletti. Deprem esnasında Ankara’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla…

Devamı

Devamı
Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar deprem sırrını anlattı: 3 dakika, 3 saat ve 3 gün kuralı Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar deprem sırrını anlattı: 3 dakika, 3 saat ve 3 gün kuralı
  • Nisan 24, 2025

Sonraki haber Japonya’da eğitim aldıktan 10 yıl çalışan Türk mimar Rahman Kaç, deprem öncesi ve sonrasıyla ilgili önerilerini anlattı. Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar Rahman Kaç, 2008’de 18 yaşındayken mimarlık eğitimi için gittiği Japonya’da okulu bitirdikten sonra…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir