ChatGPT’ye kibar davranmak, OpenAI’ın maliyetlerini yükseltiyor

Eğer siz de ChatGPT’ye tamamladığı sorgular sonrasında teşekkür ediyorsanız, OpenAI’ın elektrik masraflarının yükselmesine katkıda bulunuyor olabilirsiniz.

X platformunda bir kullanıcı, paylaştığı gönderide şu ifadeleri kullandı: 

“OpenAI’ın modellerine ‘lütfen’ ve ‘teşekkür ederim’ diyen insanlar yüzünden elektrik masraflarından ne kadar para kaybettiğini merak ediyorum.”

OpenAI CEO’su Sam Altman beklenmedik bir şekilde soruya yanıt verdi

“İyi harcanmış on milyonlarca dolar – asla bilemezsiniz”

Altman’ın mizahi yaklaşımı, bizlere bu konuda kesin bir hesaplama yapılmadığını gösteriyor. Yine de Altman’ın yanıtı, ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka sohbet robotlarına karşı nazik olmanın gerçekten zaman ve elektrik kaybı olup olmadığı konusunda şüphe uyandırdı. Riverside’daki Kaliforniya Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, üretken yapay zeka kullanmanın yüksek maliyetlerine dikkat çekerek bu yaklaşımı destekliyor. Araştırmada yer alan bilgilere göre; bir büyük dil modeli’nden (LLM) gelen üç kelimelik kısa bir “Rica ederim” yanıtı bile yaklaşık 40-50 mililitre su tüketmekte. 

Microsoft Copilot’un tasarım ekibinde bir direktör olan Kurt Beavers’ın belirttiğine göre aslında kibar bir dil kullanmak yanıt için bir ton belirliyor. Bununla beraber Beavers, yapay zeka modelinin kibarlığı algıladığında, bu kibarlığa yine kibarlıkla yanıt verme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Aynı şekilde kaba ifadeler kullanmanın da kullanım alanları mevcut.

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Japon devlerinden büyük kuantum adımı: 256 kübitlik yeni bilgisayar tanıtıldı
  • Nisan 24, 2025

Kuantum hesaplama alanında Japonya’dan önemli bir adım geldi: Fujitsu ve RIKEN, 256 kübit kapasiteli yeni bir süperiletken kuantum bilgisayarı tanıttı. Kaynak chip

Devamı

Devamı
Mars’ın yeni gizemli kayası: Skull Hill, Mars’ın jeolojik geçmişine ışık tutuyor
  • Nisan 24, 2025

Mars yüzeyinde keşfedilen Skull Hill kayası, sıradan bir oluşumdan çok daha fazlası olabilir. Bilim insanları, bu kayayı analiz ederek gezegenin volkanik aktivitelerini, çarpma olaylarını ve yüzey yapısının evrimini anlamaya çalışıyor. Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir