Pirinçte arsenik seviyesi arttı: Milyonlarca insan kanser riskiyle karşı karşıya

Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle pirinçteki arsenik seviyesi artıyor. Bu durum, özellikle Asya ülkelerinde 2050 yılına kadar milyonlarca insanın riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, sıcaklıkların 2 derecenin üzerine çıkması ve atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin artmasının, arsenik gibi zararlı maddelerin pirinç tanelerine daha kolay geçmesini sağladığını belirtiyor.

PİŞİRİLİRKEN DE ARSENİK ÇEKEBİLİYOR

Araştırma, pirinç yetiştirilen toprakların ve sulamada kullanılan suyun arsenikle kirlenmiş olması durumunda, pirinçteki inorganik arsenik seviyesinin tehlikeli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca pirinç, pişirilirken kullanılan sudan da arsenik çekebiliyor.

Arsenik maruziyeti, akciğer, mesane ve cilt kanseri gibi birçok kanser türünün yanı sıra, kalp hastalıkları, diyabet, gebelik sorunları, nörogelişimsel bozukluklar ve bağışıklık sistemi problemleriyle de ilişkilendiriliyor.

Çalışmanın başyazarı Columbia Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lewis Ziska, “Sonuçlarımız, pirinçteki arsenik artışının yalnızca kanser değil, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarını da ciddi ölçüde artırabileceğini gösteriyor” dedi.

7 ASYA ÜLKESİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, 10 yıl boyunca sahada yapılan deneylerde 28 farklı pirinç türünü inceledi. Elde edilen verilerle, Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Filipinler ve Vietnam gibi Asya ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın maruz kalacağı arsenik miktarı ve sağlık riskleri modellendi.

2050 yılına gelindiğinde sadece Çin’de, pirinçteki arsenik nedeniyle 13,4 milyon kanser vakası yaşanabileceği öngörülüyor. Tüm bölgede ise on milyonlarca yeni kanser vakasının ortaya çıkması bekleniyor. 

NE YAPILABİLİR?

Araştırmacılar, arsenik maruziyetini azaltmak için şu önlemleri öneriyor:

– Arsenik emilimini azaltan pirinç türlerinin geliştirilmesi,
– Pirinç tarlalarında toprak ve su yönetiminin iyileştirilmesi,
– Kamu sağlığı bilgilendirme kampanyalarıyla halkın bilinçlendirilmesi. sağlık riskleri anlamına geliyor.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Sivassporlu futbolcu Jan Bieganski ameliyat edildi
  • Nisan 30, 2025

Trendyol Süper Lig ekiplerinden Net Global Sivasspor’da orta saha oyuncusu Jan Biegaski ameliyat edildi. Kulüpten futbolcunun sağlık durumuna ilişkin yapılan bilgilendirmede, “Futbolcumuz Jan Bieganski, kalça bölgesinde yaşadığı labrum yırtığı nedeniyle Polonya’da ortopedi uzmanı Dr. Tomasz Piontek tarafından başarılı…

Devamı

Devamı
1 Mayıs’ta metrolar, metrobüs çalışıyor mu? Yarın İstanbul’da metrolar açık mı?
  • Nisan 30, 2025

İstanbul Valiliği tarafından yapılan remi açıklamaya göre 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’da bazı metro ve tramvay hatları ile metrobüs seferlerinde değişikliğe gidildi. Peki, 1 Mayıs’ta metrolar, metrobüs çalışıyor mu? Yarın İstanbul’da metrolar açık mı? 1 MAYIS’TA…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir