Kansere karşı umut veren proje Kansere karşı umut veren proje

GSK firması ve Oxford Üniversitesi tarafından kanserin önlenmesine yönelik yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla Kanser İmmün Önleme Programı hayata geçirildi. Kanserin nasıl geliştiğine dair kritik içgörüler elde etmek ve bu bulgularda kanserde bağışıklama geliştirmek amacıyla translasyonel araştırmalara odaklanılacak çalışmada GSK, bu erken aşama araştırmaları desteklemek için üç yıl boyunca 50 milyon pounda kadar yatırım yapmayı planlıyor.

Şef Özdemir’e yeşil yıldız

Şef Buğra Özdemir mutfağında sürdürülebilir uygulamalar sayesinde Michelin Yeşil Yıldızı’na layık görüldü. Michelin Yıldızı 1926’dan bu yana restoranlara verilen prestijli ödüllerin başında gelirken 2020’de tanıtılan Michelin Yeşil Yıldızı ise sektörün dönüşümünü desteklemek, farkındalık oluşturmak, sürdürülebilirlik uygulamalarını artırmak amacıyla sürdürülebilir gastronomi noktasında rol model olan restoranlara veriliyor. Her yıl yenilenen Yeşil Yıldız ile restoranda kullanılan ürünlerin menşei bilgisi, mevsimsel saygı, menü dengesi, atık yönetimi gibi faktörler değerlendiriliyor.

AB’nin gıda kampanyasındayız

Avrupa Birliği (AB) çatısı altında faaliyet gösteren Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) tüketicilerin gıda konusunda bilinçli seçimler yapabilmeleri amacıyla 2020 yılından beri ‘Safe2Eat’ başlığı altında düzenlediği iletişim kampanyasına bu yıl Türkiye de dahil oldu. Önceki yıllarda sadece AB üyesi ülkelere açık olan iletişim kampanyasında 2025’ten itibaren aday ülkeler de yer alabiliyor. Kampanya ile tüketicilere gıda konusunda bilimsel verilere dayalı güncel bilgiler ışığında yol gösterilerek, bilinçli tercihler yapmalarının sağlanması ve gıda israfının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Türkiye’nin mantar zenginliği

Prof. Dr. Ertuğrul Sesli’nin “Türkiye Mantarları” adlı eseri Alfa Yayınları’ndan çıktı. Doğu Karadeniz’den başlayan geniş çaplı saha çalışmalarıyla ve bilimsel araştırmalarla desteklenen eser hem amatörler hem de uzmanlar için rehber niteliğinde. Türkiye’nin dört bir yanından toplanmış mantar koleksiyonlarıyla hazırlanan kitapta 617 farklı mantar türü ayrıntılı biçimde 800’den fazla fotoğrafla anlatılıyor.

Adı Tarsus’tan tadı susamdan

Tarsus humusu pişmiş nohutların dövme bakır tas içerisinde tokmakla ezilerek içerisine tahin, limon suyu/tuzu, sarımsak ve çeşitli baharatlar ilave edildikten sonra üzerine kızdırılmış pul biberli yağ dökülmesi ve isteğe bağlı olarak pastırma eklenmesiyle hazırlanan ve sıcak olarak tüketilen bir yemek çeşididir. Ürünün ayırt edici özelliği, pişmiş nohudun tokmak ile ezilmesi sonucu elde edilen diri nohut ezmesinin pürüzlü tekstür yapıda olması ve sıcak olarak servis edilmesi. Yöre ile özdeşleşmiş çok meşhur yiyeceklerimizden olup bölgede menüsünde sadece bu yiyeceğe yer veren restoranlar bulunuyor. Yapımında Çukurova bölgesinde hasat edilen yerli susamlardan üretilen tahin kullanılıyor. Tarsus’ta ilk humus yapımı ise 1920’lerde başlamış ve günümüze kadar devam etmiş. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasının müracaatı üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2017 yılında tescil edildi.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan ‘normal doğum’ açıklaması: Sezaryen bir ameliyat, doğum şekli değil Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan ‘normal doğum’ açıklaması: Sezaryen bir ameliyat, doğum şekli değil
  • Nisan 25, 2025

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Habertürk televizyonu canlı yayınında soruları yanıtladı. Memişoğlu, ​Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bütün İstanbullulara geçmiş olsun dileklerini iletti. Deprem esnasında Ankara’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla…

Devamı

Devamı
Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar deprem sırrını anlattı: 3 dakika, 3 saat ve 3 gün kuralı Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar deprem sırrını anlattı: 3 dakika, 3 saat ve 3 gün kuralı
  • Nisan 24, 2025

Sonraki haber Japonya’da eğitim aldıktan 10 yıl çalışan Türk mimar Rahman Kaç, deprem öncesi ve sonrasıyla ilgili önerilerini anlattı. Japonya’da 16 yıl yaşayan Türk mimar Rahman Kaç, 2008’de 18 yaşındayken mimarlık eğitimi için gittiği Japonya’da okulu bitirdikten sonra…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir