Avrupa’da hızla büyüyen ChatGPT Search, 41,3 milyon aktif kullanıcıya ulaştı

Geçen yıl, Google rakibi ChatGPT Search özelliğini yayına alan OpenAI, Şubat ayında ChatGPT’nin arama motorunu kullanmak için oturum açma gereksinimi ortadan kaldırmıştı. OpenAI’ın belirttiğine göre; ChatGPT’nin arama özelliği Avrupa’da hızla büyüme kaydediyor. OpenAI’ın Avrupa Birliği’ndeki kurumsal bölümlerinden biri olan OpenAI Ireland Limited tarafından sunulan bir rapora göre; ChatGPT araması, 31 Mart’ta sona eren altı aylık dönemde aylık ortalama 41,3 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Bu anlamda dikkate değer bir büyümeden söz etmek mümkün. Zira bu metrik, 31 Ekim 2024’te sona eren altı aylık dönemde yaklaşık 11,2 milyon aylık ortalama aktif kullanıcıya karşılık gelmekteydi. 

Bu arada OpenAI’ın AB Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) uymak için ChatGPT aramasıyla ilgili bilgileri düzenli olarak yayınladığını hatırlatalım. DSA’nın tanımına göre aylık aktif kullanıcılar, çevrimiçi platformun çevrimiçi arayüzünde yayılan bilgilere maruz kalarak, örneğin bunları görüntüleyerek veya dinleyerek ya da bilgi sağlayarak belirli bir süre içinde en az bir kez hizmetle fiilen etkileşim kuran kişiler olarak karşımıza çıkıyor. 

DSA kapsamında; aylık ortalama 45 milyondan fazla kullanıcısı bulunan çevrimiçi platformlar veya arama motorlarının, kullanıcıların öneri sistemlerinden ve profil oluşturmadan vazgeçmelerine, izin vermelerini talep ediyor. Aynı şekilde bu platformların dış denetim gerçekleştirmeleri istenirken, belirli verileri araştırmacılar ve yetkililerle paylaşmaları arzu ediliyor. 

ChatGPT’nin arama özelliğinin mevcut büyüme trendinin devam etmesi durumunda, özellik yakında bu gerekliliklere tabi olabilir. DSA’nın kurallarına uymayan çevrimiçi platformların küresel cirolarının yüzde 6’sına varan para cezalarına çarptırılabileceğini belirtmekte de fayda var. Ayrıca uyum sağlamayı sürekli olarak reddeden bir platform, AB’de geçici olarak askıya alınabilir.

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi
  • Nisan 24, 2025

Yapay zeka, yaratıcı ve üretken çözümler kadar, etik sınırları zorlayan girişimlere de ilham kaynağı oluyor. Hile yapmak için tasarlanmış Cluely’nin eğitim ve iş dünyasında nasıl bir tehdit oluşturduğu, yasal ve ahlaki açıdan tartışılıyor. Kaynak chip

Devamı

Devamı
Elon Musk’ın Optimus robotları, Çin’den gelen darbelere takıldı
  • Nisan 24, 2025

Tesla’nın insansı robotu Optimus’un seri üretim hedefleri, Çin ve ABD arasındaki giderek derinleşen ticaret savaşının ve nadir toprak elementlerinin ihracat kısıtlamalarıyla en büyük darbeyi aldı. Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir